هنگامی که شما از دستگاههای تصفیه آب استفاده میکنید به مرور زمان فیلترها یا همان ممبرانهای دستگاه جرم میگیرد و دیگر نمیتوانند مانند روز اول کار خود را انجام دهند. از این رو لازم است تا شما در بازههای زمانی مختلف این غشاها را به خوبی تمیز کنید. به این شکل عمر دستگاه تصفیه آب شما نیز افزایش مییابد. برای تمیز کردن این غشاها باید از شوینده ممبران اسیدی یا شوینده ممبران قلیایی استفاده کنید. برای اینکه با این شویندهها بیشتر آشنا شوید لطفا این مقاله را به طور کامل مطالعه بفرمایید.
چه موقع باید برای شستن غشاهای دستگاه تصفیه آب اقدام کرد؟
به طور کلی زمان شستشوی غشاهای دستگاههای تصفیه کننده آب به میزان استفاده از این دستگاهها بستگی دارد. اما باید حداقل هر ۴ ماه یکبار این غشاها را بشویید تا دستگاه بتواند کار تصفیه را به درستی انجام دهد. اگر نسبت به شستشوی این غشاها اقدام نکنید ممکن است بعد از مدت مشخصی دبی آب خروجی از دستگاه کاهش پیدا کند. برای شستشوی این غشاها باید از مواد مخصوص و ویژه این کار استفاده کنید که شامل شوینده ممبران اسیدی و شوینده ممبران قلیایی است.
مواد شوینده ممبران CIP
دسته بندی مواد شوینده ممبران CIP شامل دو دسته اسیدی و قلیایی است. CIP به معنی شستشو در محل است و برای سیستمهای آب شیرین کن به کار میرود. بازدهی این روش به عوامل مختلفی مانند دما، غلظت محلول، مدت زمان تماس با غشا و اندازه فشار پمپ در حین شستشو بستگی دارد.
آشنایی با انواع مواد شوینده ممبران CIP
وقتی فیلتر موجود در دستگاههای تصفیه آب را بررسی کنید با عوامل مختلفی مانند میکروارگانیزمها، نمک و حتی روغن مواجه خواهید شد. به همین دلیل برای شستشو و پاکسازی فیلترها از این مواد باید از شویندههای مختلفی استفاده نمایید. یکی از این مواد شویندههای اسیدی و دیگری شویندههای قلیایی است که هر کدام برای موارد مشخصی کاربرد دارند.
ویژگی شوینده ممبران اسیدی
این شویندهها همان طور که از نامشان پیدا است خاصیت اسیدی بالایی دارند و به دلیل همین ویژگی PH آنها پایین است. این ویژگی به شوینده ممبران اسیدی این امکان را میدهد تا نمکها و اکسیدهای فلزی که روی غشای دستگاه تصفیه کننده آب تجمع یافته است را از بین ببرد. اسید به کار رفته در این شوینده اسید سیتریک است و غلظت آن بستگی به میزان گرفتگی غشا دارد.
ویژگی شوینده ممبران قلیایی
این شویندهها برخلاف شویندههای اسیدی از نوع قلیایی هستند و به همین دلیل PH بالایی دارند. وقتی غشاها به موادی مانند روغن آغشته شوند و یا مواد آلی روی غشاها تجمع یابد از شوینده ممبران قلیایی استفاده میشود. به طور معمول در این شویندهها از سود پرک استفاده میشود.
مراحل شستشوی غشا
شستشوی غشا شامل چند مرحله است که این مراحل را در زیر ذکر کردهایم.
- انتخاب نوع ماده شوینده که شامل نوع اسیدی و قلیایی است. این انتخاب بر اساس نوع مواد انباشت بر روی غشا مشخص میگردد.
- وقتی نوع ماده مشخص گردید باید مواد شستشو دهنده توسط پمپ در کل غشا جریان یابد.
- مواد آلاینده چسبندگی بالایی دارند و غشا را به شدت آلوده میکنند. از این رو لازم است تا مدت زمانی را به خیس خوردن غشا توسط مواد اختصاص دهید. در این بازه زمانی دستگاه را خاموش نگه دارید.
- وقتی رسوبات نشسته روی غشا کاملا خیس خورد کار شستشو به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه با فشار و سرعت بالا ادامه مییابد تا غشا از هرگونه کثیفی و آلودگی تمیز شود.
چه نکاتی را برای شستشوی غشاها باید رعایت کرد؟
- اگر میخواهید طور عمر غشاهای دستگاه تصفیه آب خود را افزایش دهید بهتر است از شوینده ممبران قلیایی استفاده کنید که PH بالایی دارد. اما در مواقعی هم مجبور به استفاده از شویندههای اسیدی خواهید بود. اگر روی غشا رسوب کربنات کلسیم مشاهده کنید باید از شوینده ممبران اسیدی با PH پایین استفاده نمایید.
- اگر سیستم شما کوچک است بهترین کار این است که با استفاده از روش آزمون و خطا بهترین شوینده را انتخاب نمایید. اما اگر در ابعاد بزرگ و صنعتی کار میکنید بهترین کار این است که برای انتخاب نوع ماده شوینده از روشهای تحلیل و آنالیز استفاده نمایید. از دیگر مواردی که باید به آن توجه کنید این است که باید زمان غوطهور شدن غشاها در محلول را به درستی تعیین کنید. تعیین زمان اشتباه میتواند منجر به ایجاد رسوب روی غشاها گردد.
- در صورتی که رسوبات دستگاه شما از نوع معدنی است بهتر است از شویندههایی با PH پایین مانند شویندههای اسیدی استفاده کنید.
- گر توده لجن روی فیلتر دستگاه مشاهده کردید و یا در آنالیز غشا تجمع باکتری و تودههای بیولوژیکی تشخیص داده شد باید از شویندههایی با PH بالا در حدود ۵/۱۱ استفاده نمایید.
- همچنین اگر روی فیلتر دستگاه خود تجمع سولفات کلسیم و اکسیدهای فلزی را مشاهده نمودید نیز باید از شویندههایی با PH حدود ۵/۱۱ استفاده نمایید.
اجزای اصلی سیستم شستشوی ممبران چیست؟
سیستمهای شستشوی ممبران از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که در زیر به آنها اشاره کردیم.
- مخزن شستشوی RO
- پمپ شستشوی RO
- فیلتر کارتریج RO
- تانک گرم کن یا سرد کن RO
- تانک اختلاط RO
- ابزار دقیق
- نقاط نمونه
- خط بازگشت مجاز
این موارد برای شستشوی غشا در ابعاد صنعتی به کار میرود و برای شوینده ممبران اسیدی و قلیایی صادق است.
خرید شوینده ممبران | شوینده ممبران اسیدی
اگر قصد خرید شوینده ممبران را دارید باید به بخش فروش مواد شیمیایی در فروشگاههای معتبر مراجعه نمایید. این مواد در داخل کشور تولید میشوند و در اختیار کاربران گرامی قرار میگیرند. برای آگاهی از قیمت این مواد باید از فروشندگان یا سایتهای معتبر در این زمینه استعلام بگیرید.
کلام آخر | شوینده ممبران اسیدی
وقتی از دستگاههای تصفیه آب استفاده میکنید باید به نظافت و تمیزی فیلترها اهمیت زیادی بدهید. زیرا چه در بخش صنعتی و چه در بخش خانگی تمیزی فیلترها نقش بسیار زیادی در کیفیت آب خروجی از دستگاه خواهد داشت. از این رو استفاده از شوینده مناسب برای برطرف کردن آلودگیهای غشا بسیار مهم است. این شویندهها در انواع مختلف اسیدی و بازی در بازار موجود هستند که با عنوان شوینده ممبران اسیدی و شوینده ممبران قلیایی در بازار شناخته میشوند.